Hem » Nyfödda bebisar

Nyfödda bebisar

Den lycka som sköljer över en när man hör de första små bebisskriken från sin nyfödda bebis är obeskrivlig. Äntligen har man blivit mamma och pappa och är nu ansvarig för en liten ängel man har lyckats skapa tillsammans. Visst låter det hela som en ljuv underbar dröm?

Vilket det såklart är, men den första tiden man spenderar som en familj kan vara prövande för dig som förälder. Det finns så många olika faktorer man måste ta hänsyn av och så många nya krav som ställs på en som nybliven förälder.

Den härliga känslan av en nyfödd bebis

Hur tar man sig då igen de stora förändringarna och hur anpassar man sig på smidigaste sättet efter dem?

Nyfödda bebisar och sömn
Nyfödda bebisar sover nästan hela dagen till en början, ofta mellan 16-22 timmar om dygnet. Men deras sömnperiod varar endast i kortare perioder. Det vill säga att bebisarna sover en kort stund och är vakna en kort stund. Alltså kan man som föräldrar få 30 minuter till 1 timmes vila i taget, det hela beror på bebisen.

Under den första perioden av bebisens livstid beror dess sömn till största del på om bebisen är hungrig eller mätt. Majoriteten av tiden när bebisen vaknar från sin sömn beror det på att bebisen är hungrig och när han eller hon har fått mat och är mätt och belåten kan bebisen somna om igen. Se därför till att vara beredd på att mata din nyfödda bebis direkt den vaknar under den första perioden.

Under den första tiden måste du som förälder vara mentalt beredd på hur krävande den kommande tiden kommer vara, men se även till att tänka positivt. Det här barnet är din framtid och det du måste genomgå den första perioden kommer vara värt allt besvär.

Nyfödda bebisar och amning
När det kommer till amning eller matning av din nyfödda bebis är det alltid bra påbörja det direkt efter förlossning med hjälp av hud mot hud kontakt. På så sätt kommer din bebis enkelt leta reda på bröstet för att få mat, samma metod fungerar lika bra med hjälp av flaska då bebisen känner sig mer säker och bekväm.

Man märker väldigt enkelt när en nyfödd bebis är hungrig då de brukar antingen suga på fingrar eller försiktigt bumpa huvudet mot bröstet när de vill ha mat.

Blöjbyten och hygien för nyfödda bebisar
En nyfödd bebis kissar väldigt ofta, ett par gånger i timmen. Och bajsar nästan varje gång efter att de har ätit, men trots det behöver du inte byta blöjan på dem varje gång de utför sina behov. Utan det räcker med ett blöjbyte varannan eller var tredje timma.

När det kommer till nyfödda bebisars hygien och hur ofta man ska tvätta dem räcker det för det mesta att göra det med en fuktig tvättlapp som man försiktigt baddar på bebisen. Och någon gång i veckan kan du bada bebisen i ljummet vatten, men se till att hålla uppe bebisen så att den inte sjunker under vattenytan med huvudet!